Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ξαβιέ ντε Μαίστρ - Ταξίδι στο δωμάτιό μου





Μεστρ, Φρανσουά Ξαβιέ ντε- (Francois Xavier de Maistre, Σαμπερί, Γαλλία 1763 – Αγία Πετρούπολη, Ρωσία 1852).
Γάλλος συγγραφέας, αδελφός του Ζοζέφ ντε Μεστρ (βλ. λ.). Μολονότι ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Σαρδηνίας, όταν βρέθηκε στη φυλακή, συνέγραψε το Ταξίδι γύρω από το δωμάτιό μου (1795), μία εξομολόγηση σε ταπεινό ύφος, που θυμίζει έργα του Στερν και θεωρείται το αριστούργημα του Μ. Εγκατέλειψε το Πιεμόντε μετά την κατάληψή του από τους Γάλλους, ακολουθώντας τον στρατό του Σουβάροφ, και εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, όπου παντρεύτηκε και συνέχισε τη στρατιωτική σταδιοδρομία του. Απομακρύνθηκε από τη Ρωσία, μόνο όταν αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ιταλία (όπου παρέμεινε δώδεκα χρόνια) και στη Γαλλία.
Στα λογοτεχνικά του κείμενα συγκαταλέγονται ακόμη Ο λεπρός της πόλης Αόστα (1811), Οι αιχμάλωτοι του Καυκάσου (1825) και Η νεαρή Σιβηριανή (1825), τα οποία σημείωσαν επιτυχία –παρά την ηθικοπλαστική διάθεσή τους– για τη στρωτή και απλή γλώσσα τους, χαρακτηριστικό στοιχείο της ανεπιτήδευτης τέχνης του αφηγητή. Τα δύο τελευταία έργα του επηρέασαν τα κείμενα των Λέον Τολστόι και Εντμόντο ντε Αμίτσις.

(http://www.ygeiaonline.gr)

"Θα μπορούσα να αρχίσω το εγκώμιο του ταξιδιού μου με τη διαπίστωση ότι δε μου στοίχισε τίποτε. Αυτό το γεγονός αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Βλέπω καταρχήν να το επαινούν και να το γιορτάζουν άνθρωποι μέσης οικονομικής κατάστασης, όμως και σε μια άλλη τάξη ανθρώπων είναι ακόμα πιο βέβαιο ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ότι δε στοιχίζει τίποτε. - Ποια είναι λοιπόν η τάξη αυτή? Μα το ρωτάτε? Είναι η τάξη των πλουσίων. Επειτα, πόση βοήθεια είναι για τους αρρώστους αυτός ο τρόπος ταξιδιού! Δε θα έχουν πια κανένα λόγο να φοβούνται την κακοκαιρία της υπαίθρου ή τις εποχιακές μεταβολές του καιρού. - Οι δειλοί θα είναι ασφαλείς από τους κλέφτες, δε θα συναντήσουν ούτε γκρεμούς ούτε χαράδρες. Χιλιάδες άτομα που δεν είχαν καθόλου τολμήσει πριν από μένα, άλλα που δεν είχαν μπορέσει, άλλα τέλος που δεν είχαν σκεφθεί να ταξιδέψουν, θα το αποφασίσουν ακολουθώντας το παράδειγμα μου. Η πιο ράθυμη ύπαρξη θα διστάσει να ξεκινήσει μαζί μου για να αισθανθεί μια ευχαρίστηση που δε θα της στοιχίσει ούτε κόπο ούτε χρήμα? - Θάρρος λοιπόν, ας ξεκινήσουμε. - Ακολουθήστε με , όλοι εσείς που νεκροί από έρωτα, αδιάφοροι στη φιλία, μένετε στο διαμέρισμά σας, μακριά από τη μικρότητα και τη δολιότητα των ανθρώπων. Ολοι οι δυστυχείς, οι άρρωστοι και οι βαριεστημένοι του σύμπαντος ας με ακολουθήσουν! - Ολοι μαζί οι τεμπέληδες ας σηκωθούν! Εσείς, επίσης, που κάνετε στο μυαλό σας απαίσια σχέδια μεταμέλειας και υποχώρησης εξαιτίας κάποιας απιστίας, εσείς που, μέσα σ'ένα μπουντουάρ, αρνηθήκατε τα εγκόσμια για όλη τη ζωή σας, αξιαγάπητοι αναχωρητές της μιας βραδιάς, ελάτε επίσης : πιστέψτε με, αφήστε αυτές τις μαύρες σκέψεις. Χάνετε μία στιγμή για την ευχαρίστηση χωρίς να κερδίσετε μία αντίστοιχη για τη σοφία : καταδεχθείτε να με συνοδέψετε στο ταξίδι μου. Θα προχωρήσουμε σιγά - σιγά, γελώντας, στη διαδρομή, με τους ταξιδιώτες που είδαν Ρώμη και Παρίσι. - Κανένα εμπόδιο δε θα μπορέσει να μας σταματήσει και παραδομένοι ευχάριστα στη φαντασίωση μας, θα την ακολουθήσουμε παντού όπου της αρέσει να μας πάει"

(απόσπασμα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ακόμα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Ελπίζω να το αγαπήσετε και εσείς.